Celkem návštěv: 1158653 | dnes : 57 | online : 9
BMX Worlds 2004 - Cologne

Words and photos by: "mailto:hout@bmx-jicin.com"

Takže, Cologne 2004 Freestyle BMX World Championship, hmmm, kde začít. Asi začnu cestou, protože ta stála určitě za to. Mýmu odjezdu do Kolína předcházelo spousta problémů a nepříjemností. Nejdřív sem řešil finanční stránku, protože se letos chystám taky na MS v bikrosu a zvládnout dvě takový akce za sebou finančně není žádná sranda. Potom přišel problém s dopravou, všichni už měli plno, po mnoha telefonátech sem nakonec sehnal jedno místo u Jirky Karlíka a plzeňský partičky. V pondělí mi však dal Jiřík vědět, že se vysralo auto, že von jede s flatařema z Prahy, že sory. No tak sem si říkal, je to v hajzlu, nejedu. No a pak mi blesklo hlavou: STOP. Asi půl dne sem si to rovnal v hlavě, rolex replica watches jakože teda co, a ve středu ve 5,45 ráno sem vyrazil z Prahy autobusem do Plzně a po půl osmý sem stál s báglem na výpadovce na Rozvadov. Asi po 20ti minutách mi zastavil ňákej chlápek, že mě může vzít 60 km za Norimberk, samozřejmě sem neváhal a nasedal. Nechal sem se vyhodit na malým parkovišti před Norimberkem, protože ten typ jel dolu na Heilbronn a já potřeboval nahoru na Würzburg a Frankfurt. Vytuh sem tam přes 3 hodiny, zkoušel sem se ptát každýho auta, ale Němčouři nechtěli a Češi moc taky ne, nebo jeli jinam. Nakonec sem ukecal typa s kamionem, Čecha, sice jel dolu na ten Heilbronn, ale říkal sem si, že odtamtud je to přece jen o něco blíž. Chlápek kamioňák byl velmi v klidu, hodili sme pokec, no a nakonec mi řekl, že se to zařídí, projel pár parkovišť a posadil mě do kamionu prvnímu Čechovi, kterej jel na Aachen (asi 30 km od Kolína). Ten sice nebyl nějak nadšenej, ale kamioňáci sou komunita, takže mě vzal, když mu kolega domluvil.

Tady malá poznámka. Kdyby ste se někdy třeba chystali do Kolína, popřípadě Holandska, stopem, nejezděte vrchem po 3 na Würzburg, protože kamiony jezděj spodem po 6 na Heilbronn a pak nahoru po 61 na Aachen, prej je to po 3 moc kopcovatý. Na velkejch parkovištích narazíte běžně tak na 5-6 českých kamionů a je šance, že někoho ukecáte, když nevypadáte jak vrazi a vymyslíte si ňákou vhodnou pohádku. To jen tak bokem.

Takhle sem se dostal asi na 20 km od Kolína, dal sem si to přes pole do nejbližší vesnice, stopnul ňákýho helmuta, kterej byl velmi v pohodě a vzal mě do další vesnice na vlakáč, odkud mi jel asi za deset minut vlak přímo do Kolína a stavěl ňákejch dvacet minut zu Fuss od Jugendparku. Tam sem se octnul okolo půl desátý večer a měl sem celkem radost, když sem potkal Dana Milera a Štěpána Herinka. Zkrátka cesta velkej zážitek a taky zkušenost.

Další den sem se zajel mrknout s Láčovkou (Adam Schorcht) na kole Tomáše Vondráčka do města, kde sem obdivoval místní Kölns Dom, Láčovka naopak nadšeně vykládal, jaký tam maj parádní štrýtový spoty. Odpoledne sme byli zkouknout dirtový skoky. Očekával sem 9ti metrový polety, jako před dvouma rokama, místo toho však byla připravena parádní spíš trailsová sekce a mě hodně zamrzelo, že nemám kolo. Rozjíždělo se z rampy na asi 2 metry dlouhej drop, pak byl moc pěknej odhadem tak 5ti metrovej dabl, následovala nejnáročnější pasáž a to rozdvojka na dva hodně zajímavý transfery, jeden doprava, druhej doleva, každej si moh vybrat a bezprostředně po nich následoval společnej dabl. Vše bylo zakončeno cornerem. Celkově hodně technický a vůbec né jednoduchý na proskákání, což poznala i spousta pro riderů.

Streetpark nedovedu odborně posoudit, ale myslím, že na něm nic nechybělo, takže spina, funbox, na obou stranách wallridy, subbox, atd. Odpoledne se zde jela kvalifikace expertů, který sem nevěnoval pozornost. Z Čechů jel třeba Jirka Karlík, Dan Miler, „Kikán“ Žlůva, Viktor Plas a další lidi. Celkově ale bylo vidět, že v Čechách chybí pořádnej kolovej park a tím pádem v tom vlastně ani neumíme jezdit, navíc prej bylo hodně málo času si ho pořádně najet.

Navečer se jela kvalda MINI PRO, kterou sem si samozřejmě nemoh nechat ujít. Objevilo se zde spousta velkých jmen, největší radost mi udělala přítomnost Chrise Doyla, kterej nejen mě poslední dobou hodně dostává a vidět ho na živo, no, co dodat. Z další riderů tu byl třeba legenda Jay Miron, Dave Mirra, Taj Mihelich, Joe Rich, Ruben Alcantara, Gary Young, Luke Fink, Kevin Porter, Sergio Layos a spousta dalších. Pekla padaly samozřejmě nehorázný, 360 tailwhip přes spinu od Jay Mirona a Tobi Wickeho, mega superman, tailwhip a hurricane to icepick na subboxu od Mr. Doyla (mimochodem koukat na něj je opravdu zážitek ať skáče klidně rovně, snad nejstylovější jezdec vůbec), neskutečně točený 360 přes přední kolo od Luke Finka na spině, Sergio Layos dával alleyoopy na obě strany prokládaný turndownama (respektive lookbackama), Taj Mihelich se pokusil vo fufanu na asi od kopingu metr a půl vzdálenej strom, bohužel se mu tam zaseklo kolo vo větev, jinak by to snad vrátil. No bylo toho moc. Trochu zklamáním bylo vystoupení Rubena Alcantary, kterej se jen tak vozil a nic nehrotil a pak taky Dave Osato, kterej vypadá skoro jak Morales (zkrátka moc vyžranej) a jediný co dal, že seskočil ze subboxu dolu do rampy tailwhipem.

V pátek byla na programu mimo jiné kvalifikace PRO STREET, kde se jel už hroznej hell, hodně početnej dav diváků podpořenej speakrem vytvořil parádní atmosféru, zkrátka všechno jak má bejt. Ještě slovo o speakrovi. To byl takovej blonďatozrzavej německej chlápek, kterej mluvil velmi dobře anglicky, bylo mu v obou jazycích (aj + nj) super rozumět, znal všechny triky a nespletl se, celkově z něj byl dobrej pocit, navíc dokázal odspeakrovat všechny dny, velkej respekt. Ale zpátky k ježdění. Asi nemá cenu se rozepisovat vo všech tricích, bylo toho hrozně moc a stejně sem už půlku zapomněl, takže co mi jen zůstalo v hlavě. Gary Young, mega transfer 360 ze spiny do funboxu, 360 barspin to x-up a celkově čistá jízda plná triků, kterou nasadil laťku zatraceně vysoko. Dave Mirra začal svou jízdu čistým double whipem přes funbox a pak, aniž by si to zkusil skočit, vyprásk backflipa transfer z funboxu do spiny, hrůza. Taj Mihelich dal transfer spina funbox tailwhipem, Chris Mahony odjel onefooted x-up flip přes spinu, parádní onefooted onehanded tabletop 360 přes funbox a celkově jezdil dobrý věci v mega štýlu. Chris Doyle si točil svoje nejvíc stylový 360ky se vším možným a tailwhipy přes funbox, Ben Hennon vyprásknul flipwhipa, například wallride to tailwhip byl normální záležitostí, kterou dával kde kdo, 360 tailwhipy, no prostě moc a ještě jednou moc. Bohužel se diváci nedočkali Joe Riche, kterej byl v parku sotva pár sekund, lehce se rozbil při jednoduchým wallridu a odkulhal pryč. Podobně dopadl i Ruben Alcantara. Škoda, zrovna na tyhle chlápky sem se nejen já hodně těšil.

Na večer bylo naplánovano trénink a kvalifikace DIRTu, avšak protože přes den chvílema pršelo, všechno se protáhlo a bylo to přesunuto na sobotu. Na hlíně se přesto v podstatě celej den lítalo a k vidění byly občas hrozný věci. Zajímavý bylo sledovat, jak spoustě lidí dělá problém si to nalítat, bylo to přece jen hodně technický a bylo sakra vidět, kdo jezdí trailsy a kdo ne. Třeba takovej Shaun Butler to celej pátek jenom najížděl a trvalo mu dost dlouho, než to skákal na jistotu. Naopak Francouzi, kteří lítaj na trailsech pořád, si to dávali, jak kdyby to byl jejich dvorek. Nejvíc mě ale asi zabíjel do tý doby mně skoro neznámej (akorát jednou sem viděl fotku v časáku, jak točí 360 backflip, jinak nic) „Midget“ Corey Walters z USA, kterej točil neskutečný 360 přes přední kolo (čili hrozně na předek, podobně jako Cory Bohan, ale hrůzostrašnějc) na obě strany a na obě se stejným štýlem, dal 360 tabletop to lookback, backflip turndown, pak se rozbil při 720, no hroznej kamikaze. A pak taky ještě francouz Alex Dropsy, kterej si jen tak bez chráničů v kšiltovce točil 360 s turndownama, tabletopama, všechno v parádním french štýlu. Jednou jel Doyle 360 turndown a pět metrů za ním to samý právě Dropsy a vypadalo to skoro stejně. Obecně francouzský týpci nejvíc rules, jezdili obvykle těsně za sebou a všichni v hrozným štýlu, radost pohledět.

V sobotu se konečně spravilo počasí. Vylezlo slunce a udělalo se vedro, dokonce sme s Danem Dolejším vlezli do Rýna, kterej rozhodně nevypadá jako Vltava v Praze a je v pohodě koupatelnej. Hned ráno se jela kvalifikace STREET MASTER, do který nastoupil i Kamil Feifer a Honza Janečka. Viděl sem jízdu pouze Kamila Feifra, první trik zavdal backflip turndown, bohužel se mu ho ale nepovedlo čistě ustát a zbytek jízdy už nijak nehrotil. Odpoledne bylo na programu MINI PRO finále. Toho se bohužel neúčastnil Dave Mirra, ačkoliv do finále samozřejmě postoupil, podobně jako Ruben Alcantara. Padaly ty největší pekla, napadá mě Kevin Porter s tailwhipem to 540 backwards manual, tuším, že mu to ale pokaždý spadlo. Chris Doyle opět protáh svůj mega superman a marně se pokoušel o hurricane na subboxu. Tobias Wicke zajel velmi pěknou jízdu, předvedl třeba tailwhip to manual na subbox, nebo 360 tailwhip přes spinu. Nehorázný peklo zajel ještě asi vykalenej Jay Miron (den předtím se vyndal tak, že se ani nemoh udržet na nohou), jezdil nose manualy na subboxu, backwards nose manualy, obrovský, opravdu obrovský 360, tailwhipy a 360 tailwhipy přes spinu. K vidění toho bylo mnohem víc, bohužel pamět selhává. Poté následoval ještě besttrick, kterej sem vynechal. Zní to možná divně, ale už sem toho byl trochu plnej. Navečer se jelo finále ve streetu mástrů, kde se údajně jel taky velkej nátěr. Já sem to však vynechal, protože na dirtu probíhal trénink na večerní závod, což pro mě bylo samozřejmě zajímavější. Z Čechů lítal na hlíně Štěpán Herink, David Pánka a Pavel Caha. Štěpán krutě protahoval svoje superman seatgraby, který ocenil i nejeden pro rider. Pánčus měl trochu smolnej den. Už odpoledne točil 360 a trefil předek zadek do hrany, což je zřejmě na Authora trochu moc, takže z toho byl vohlej a možná i prasklej rám. Tomáš Vondráčků mu půjčil svůj Mayhem, na kterej si David přeházel řídítka, sedlo a pod. Tím to však nekončilo. Po pár skocích se mu přetrhlo lanko těsně po dopadu na corneru, nebejt pohotovýho výstupu z kola, tak by asi přihlížející fanynky nedopadly dobře. Pak měl ještě nějaký problémy se zadním kolem, no zkrátka se to ten den sralo. Pánčus přesto zajel pár pěknejch věcí, nejvíc mě zaujal asi onehanded nofootcancan to x-up, nebo nothing to x-up. Cáhin měl velký problémy s nalítáním skoků, protože kvůli zrasenýmu kotníku předtím vůbec nejezdil, a tak to neměl najetý. Mimochodem třeba takovej Chris Mahoney to vzdal asi po čtyřech jízdách, když nemoh dát třetí skok. Samotnej contest začal tak okolo půl osmý, možná dýl, přihlášenejch bylo okolo 50 ridrů a jelo se pouze 3 kola a z toho se udělaly celkový výsledky, žádná kvalifikace a pak finále. Vybavujou se mi ňáký sérky, třeba Chris Doyle 360 nofoot cancan, tailwhip, nofoot cancan a na corneru 450 turndown, nebo 360 tailwhip, tailwhip, nofoot cancan a barspin to turndown na corneru, no prostě hrůza, všechno samozřejmě ve velkým štýlu a naprosto čistě. Corey Bohan jezdil taky pekelně, sérka 360 onefooted seatgrab invert, 360 x-up, nevim co a jeho specifickej decade na corneru. Tailwhipy, 360ky s turndownama, tabletopama a xkama míchal i německej Markus Hampl, kterej měl ty skoky hodně najetý, poslední jízdu zkusil 360 superman seatgrab (!!!) na prvním jumpu, asi na potřetí to vodjel z odšlápnutím, možná nejhustší trik, kterej byl k vidění. „Midget“ Corey Walters první jízdu přetočil neskutečnou 360 na prvním jumpu, pak si ale dal sérku 360 table, opposite 360 na transferu, doubleseatgrab, corner mu bohužel nevyšel. Poslední jízdu si dal precizní backflip turndown. Shaun Butler točil 360 nofoot to cancan, 360 tabletop, truckdrivera a podobně, ale netrikoval na transferu. Francouzští týpci v čele s Dropsym a Bibim opět dávali velkej nátěr, Dropsy točil 360 se vším možným, Bibi si dal svůj superman onehand a kde co. Colin Mackay předvedl hustej superman tailwhip (spíš možná tailwhip to superman). Zapomenout nesmím taky na Nate Wessela, kterej měl nejdřív taky poměrně problémy to naskákat a nic moc nehrotil, ale na corneru se natřikrát pokusil o bike flip (tenhle trik snad ani nejde popsat), jednou mu chybělo hodně málo. Nakonec se to zvrhlo v trochu besttrick, Midget Corey se štípal při 720, Markus Hampl se pokoušel o 360 superman seatgrab, Shaun Butler to samý, v jeho podání to ale spíš vypadalo jako 360 indian seatgrab, každopádně pokaždý z toho tuším vylít. Z našich zajel celkově nejlíp asi Štěpán, kterej protahoval svýho superman seatgraba a na corneru točil 270 s lehkým turndownem. Pánčus ale rozhodně nezůstal pozadu, první jízdu si dal sérku nothing to x-up, nic, pěknej jakoby onefooted table a jeho typickýho mega backflipa na corneru, hodně slušná jízda. Další dvě jízdy se mu už tak nepovedly, nejdřív dal pěknej superman seatgrab (tlesknul si vzadu nohama) a posral transfer, poslední jízdu zkusil 360 x-up a zahodil to. Celkově sem měl ale z Pánčuse dobrej pocit, zas už to je starej Dave. Pavel Cáha dával svoje oblíbený cancany na všechny způsoby, bohužel však ve všech třech jízdách posral transfer a nedostal se dál.

Tak takhle vypadal dirt, na spoustu věcí sem už zapomněl (už nevím kdo dával superman seatgrab onehand, lehkej superman nothing), každopádně nátěr hroznej, pastva pro oči se vším všudy. Padl akorát jeden ošklivej crash, ňákej typ chtěl dávat snad nofoot cancan to x-up a šel přímo na hlavu až na zem, všichni na něj koukali, jak tam leží a nic, a tak Cvachi duchapřítomně zahodil kameru a šel mu tahat jazyk, dobrá práce kámo. Nakonec ho odvezla sanitka.

V neděli bylo na pořadu především finále STREET PRO. Předtím však proběhlo finále MINI MASTER, kde sme měli Honzu Janečku, kterej dokonce vyhrál kvalifikaci. Honza si dal ňáký tailwhipy, 540, ale celkově bych řekl, že se mu jízda nepovedla jako v kvalifikaci. Bylo z toho nakonec krásný třetí místo.

Finále STREET PRO bylo naplánováno na 13. hodinu, nicméně vše až začalo okolo třetí. Všechno sem bohužel neviděl, jednak strašnejch neskutečně moc lidí a taky sem se marně snažil najít Karla Raaba z Brna, se kterým sem měl jet domů a měli sme jet hned po finále. Popisovat všechno, co bylo k vidění, je jistě nesmysl, stačí jen říct, nátěr hroznej a ještě větší. Chris Mahony odjel double backflip přes funbox, Chris Doyle nadvakrát mega největší transfer tailwhipem, Tobi Wicke tailwhip to manual na asi 2 metry vysokej subbox, Gary Young odjel downside whip to wallride (!!!), Jay Miron obrovská 540 transfer, Corey Martinez barspin to fufanu na přes 2,5 metru vysokej wall, Colin Mackay se donekonečna pokoušel vo sérku 180 to disaster to 360 tailtap to tailwhip, jednou to v podstatě odjel a to sou jenom střípky z mý narušený paměti, která už to po pětidenním kalení a čekování toho nejhustšího ježdění trochu nebrala.

Po skončení finále měl následovat ještě besttrick contest na spině, kterej sem už nestihl, protože sem se vydal řešit cestu domů, to znamená za každou cenu najít Karla Raaba, dřív než odjede beze mne, což se mi nakonec podařilo.

Ještě sem se nezmínil o vertu a flatu a taky o neméně zajímavých večerech. Takže vert sem totálně nestih. Vím jen, že Honza Valenta vyhrál VERT MASTER, congratulation, a pak že Dave Mirra ani Mat Hoffman, kterej byl v Kolíně taky, do závodu nenastoupili. Vo flatu nevím už vůbec nic. Zato večerní kalby sem pochopitelně nevynechal, obvykle stály za to, avšak nemáme na Švédy. Ti pálili každej oheň, dělali okolo něj hroznej bordel, další den tam pak člověk našel třeba konstrukci ze spálený lavičky, spálený zbytky židlí, jednou dokonce i nákupní vozejk, no prostě Švédi největší hooligans.

A to je asi z letošního Kolína všechno. Jednoznačně nejlepší akce na jaký sem kdy byl. Kdo tam byl, tak ví, kdo ne, tak se třeba na podzim dočká Dai Airy, aby viděl. Akorát škoda, že sem neměl kolo a nemoh lítat. Bohužel se mi taky zasekla karta na digitálu (tradičně), takže s fotkama je to velmi mizerný, něco mi slíbil Ondra Moudrej, časem se třeba objeví nějaká galerie. Special thanx to Karel Raab, že mě vzal do Prahy, díky moc kámo.


Tento článek byl zobrazen již x


Komentáře
Petan z Brna - 15.07.2004 17:50:34
to sem nasel na netu... sou tam docela fajn zabery

Petan z Brna - 15.07.2004 17:46:39
http://users.telenet.be/juhu/BMXworlds2004.wmv

hout - 15.07.2004 14:10:39
to !!!: Za to sem taky rad, ze sem se ke Karlovi nasral, zpatky se mi uz per Anhalter fahren fakt nechtelo. Jinak uroven takova jaka je, taky z toho nemam moc dobrej pocit. Moc velka akce, moc veci, zazitku = moc velkej clanek = velmi narocny. Nak chybela sila po tom tejdnu kaleni.

!!! - 14.07.2004 22:04:03
No úroveň tohoto textu je mizivá. Aspoň,že ses k někamu nasral na zpáteční cestě

Mat - 09.07.2004 21:49:33
To Hout: Fakt velkej respekt kamo:-)) za tu fakt hustou cestu.Skoro jako cesta do neznama... Respekt


  ENGLISH
Vyberte si design:

Login :
Jméno:
Heslo:
Registrace


Na chatu
nikdo není.

Kouříte?
Ano sirka 4151
Ne sirka 3557
Příležitostně sirka 3330

Chystáte se na Horsefeathers Garden od Dirt?
Určitě! To si nenechám ujít! sirka 4331
Ne sirka 3569
Ještě nevím sirka 3853

Starší ankety

Vyhledávání


Nejvíce diskutované
Tento měsíc
Minulý měsíc
Celkově
1.Monkey Bik..
sirka
  123 x

2.Dirtbiker!..
sirka
  75 x

3.MČR street..
sirka
  59 x

4.Dirtbiker?!?
sirka
  46 x

5.Nokia Extr..
sirka
  46 x


Nej... sekce
Tento měsíc
Minulý měsíc
Celkově

Webmasters:
Web-admin
Mosnik
Rosli
Senior Editors:
Mosnik
Hout
Editors:
Dusan
Kudr
Bernak
Dwayne Dibley

Valid XHTML 1.0!

Copyright © 2002 - 2014 [BMX-JICIN.COM]. All rights reserved.
None of the text or images from this page may be reproduced
in whole or part without written permission.
© 2004 webprovas.com