Celkem návštěv: 1159901 | dnes : 31 | online : 4
X-Cup 2007 - Pardubice - street

By: Hout

V sobotu 15.9.2007 se konal v Pardubicích první letošní X-cup v disciplíně street, zároveň se zde jelo také mistrovství republiky ve vertikální rampě. V Pardubicích se nachází zbrusu nový krytý park za mnoho a mnoho peněz, samotný překážky měla na starosti firma Mystic construction. Dle mého osobního dojmu neodvedla zrovna nejlepší práci, alespoň tedy vzhledem ke kolům. Většina rádiusů možná vhodný pro skatový lip triky, ovšem na kolo zatraceně ostrý a ne zrovna příjemný. Funbox s dopadem, kterému by slušel nickname rovina, taky nepatří k zrovna nejlepším.

Ale k samotnému závodu. Jak je na X-cupech zvykem, jelo se ve dvou kategoriích, tedy experti a mastři. Kategorii expert jsem úplně vynechal, tudíž nepovím nic. Snad jen že zkušená porota ve složení Viktor Plas, Tomáš Vondráček a Venca Vondrášek to občas neměla vůbec jednoduchý, respektive některým klukům skutečně chybí soudnost, sorry guys ale nejdřív je trénink a pak až ženy a šou... Do masterů nastoupilo něco okolo 40ti kousků. Chybělo však hned několik favoritů, například Kamil Feifer, který musel odjet na nějakou exhibici, zraněný David Pánka, Beny o kterým jsem neslyšel ani nepamatuju, Jirka Rous (to samé), zotavující se Dan Miler, Jiří Karlík, Petr Kaplan a další. Každopádně vše nahradila nastupující generace a vcelku se bylo na co koukat. Závod se stal od začátku takřka exhibicí dvou jmen a to Michala Berana a Ondry Šléze. Ondřej se během závodu zranil a po výtečné kvalifikaci jel finálko bez většího hrotu, ovšem v lasttricku nandal napoprvý 360 tailwhip do fakie, hodně velkej mazec. Berry si jel na klid svou klasiku, takže flipwhip, doubletailwhip apod. Zaujal flair na snad půl metru vysokým radiusku, takřka odjetý x-up flair a 360 tabletop na funboxu (Berry chtěl 360 invert, který se na tomhle skoku dal asi jen těžko dát). Z ostatních lidí mě zaujal se svým flairem na úzkým malým radiusu David Janáč. Flair odjel taky Honza Beránek, kromě toho vyslal i frontflip na funboxu. Hodně se mi líbil Patrik Ručka. Tenhle týpek patří k hodně malé skupince riderů, kteří dokážou jak velké triky typu 360 tailwhip přes funbox, tak i například turndown přes spinu, walltap nebo tailwhip do tailtapu. Dobře von. John Martínek jel finále na cizím kole, což ho trochu limitovalo. Vybavuje se mi zatraceně vysoký walltap v mini, nějaké ty 360 a 270 alleyoop tailwhip přes bednu. Slušný jízdy předvedl Tomáš Lízal, 360 lookback, superman apod., dobrá práce. Tomáš Řanda, třetí v kvaldě, sázel jeden tailwhip za druhým, semtam nějaký lookback či turndown a superman seatgrab na funboxu. Superman seatgrab, backflip, 360 x-up a téměř odjetý vysoký flair nandal Honza Jílek. Livestyle zastupoval ve finále David Benda a Sejrák. Sejrák zajel docela pěknou jízdu s 360 lehkým turndownem a spoustou poletů v lookbacku, turndownu či tabletopu. David Benda jel svou klasiku, takže máváme křídly kde se dá, 540 to fakie to 360 to nevím co, oceňuju pěknou 360 x-up přes funbox.

Celkově mělo finále velmi slušnou úroveň a vcelku bylo na co se koukat. Nepříliš radostným trendem se staly tailwhipy všude a na všem. Jsou lidi, kteří jezdí v podstatě pouze tailwhipy v nulový výšce tam a zpátky, občas to proloží barspinem či 360 na bangu. Více kreativity by neškodilo. Obecně málo jsou na našich závodech k vidění jakýkoliv větší polety (obzvláště při absenci Davida Pánky a Benyho) či pokusy o zajímavější transfer. Nikterak složitý transfer z funboxu doleva do bangu skočili za celý den dva lidi, mlaďák Jablonský a Kudr (který na něm protáhnul condora). Přitom to jsou věci, který dokážou jízdu posunout o level výš a i porota to zpravidla vidí velice ráda. Ovšem je pravda, že většina parků je v Čechách na mizerný úrovni a větší polety v podstatě není kde natrénovat, pokud tedy člověk nejezdí i dirt.

Po dlouhým dni se nám už nechtělo čekat na vertikální rampu, takže jsme se vydali směr domů a více toho o vertu nenapíšu. Pardubice nakonec nijak nezklamaly, ježdění slušný, speaker Cvachi mě tradičně baví, lidí bylo dost, zkrátka příjemně strávený den.


Tento článek byl zobrazen již x



  ENGLISH
Vyberte si design:

Login :
Jméno:
Heslo:
Registrace


Na chatu
nikdo není.

Kouříte?
Ano sirka 4176
Ne sirka 3584
Příležitostně sirka 3352

Chystáte se na Horsefeathers Garden od Dirt?
Určitě! To si nenechám ujít! sirka 4356
Ne sirka 3591
Ještě nevím sirka 3876

Starší ankety

Vyhledávání


Nejvíce diskutované
Tento měsíc
Minulý měsíc
Celkově
1.Monkey Bik..
sirka
  123 x

2.Dirtbiker!..
sirka
  75 x

3.MČR street..
sirka
  59 x

4.Dirtbiker?!?
sirka
  46 x

5.Nokia Extr..
sirka
  46 x


Nej... sekce
Tento měsíc
Minulý měsíc
Celkově

Webmasters:
Web-admin
Mosnik
Rosli
Senior Editors:
Mosnik
Hout
Editors:
Dusan
Kudr
Bernak
Dwayne Dibley

Valid XHTML 1.0!

Copyright © 2002 - 2014 [BMX-JICIN.COM]. All rights reserved.
None of the text or images from this page may be reproduced
in whole or part without written permission.
© 2004 webprovas.com