Celkem návštěv: 1160333 | dnes : 9 | online : 10
The best of Czech trails - Vápenka

Na Vápenku se ptal "mailto:hout@bmx-jicin.com" & "mailto:kontakt@bmx-jicin.com" odpovídal Štěpán Herink

Fotky: Vápenka crew, Berňák & Hout

"Milevská Vápenka. Legendární dirtový spot, který má už hezkých pár let ve svých otěžích Štěpán Herink. Poprvý jsem na Vápně jezdil v roce 2002 a okamžitě si mě tohle místo získalo. Naučil jsem se tam tehdá spoustu triků, otočil svou první 360 na větším skoku, výborně pojezdil se Štěpánem, Nečim a dalšíma lokálama, večer zakalil a do rána řešil s Coanem, jak lítají nad Plzní ufa. Zkrátka parádní den. Od té doby jsem se mnohokrát do Milevska vrátil, mnohokrát využil interhotel Štěpán Herink a pokaždý si na Vápně parádně pojezdil. Tenhle spot má zkrátka něco do sebe. V roce 2004 Štěpán postavil impozantní lajnu, dobře si pamatuji, jak se nám s Davidem Pánkou tajil dech, když jsme se tehdá probili přístupovou džunglí a poprvý tohle dílo spatřili. A leckomu se při prvním pohledu na Vápno tají dech dodnes. Kdo jezdí na kole, má alespoň trochu rád hlínu a ještě nikdy na Vápně nebyl, měl by se zastydět a letos to třeba napravit. Stojí to zato." - Hout

Jaká je historie Vápenky?
Poprvé jsem Vápenku objevil, když mi bylo asi 15 let.V té době a par let potom jsem se ještě plně věnoval bikrosu. Starší kamarádi, se kterými jsme společně v té době jezdili BMX, si stavěli na Vápně dráhu pro fichtly tzv.(Java 50) a postupem času cca 2 roky, jsme začli koketovat s dirtovýma skokama. V té době a ještě pár let potom jsme neměli zdání o tom, jak má vůbec takový skok vypadat. Nebyla tenkrát žádná videa ani časopisy, z čehož by se dala čerpat inspirace. Jednou za rok jsme vždy měli možnost spatřit X-GAMES, který dávali v televizi a z těchto skoků jsme si rozhodně příklad brát nemohli. Tak jsme dlouhá léta bádali nad tím, jak má vypadat ideální skok.

V jakým složení se tehdy jezdilo a stavělo a jak vypadá dnešní crew?

Určitě nemá smysl jmenovat crew, která se v té době scházela na Vápně, asi by ta jména nikomu nic neříkala. Byli to kluci, kteří se věnovali bikrosu, dualu, cross country i flatu. Dnešní parta, která se na plno věnuje stavbě a ježdění na vápně je ve složení Zbyněk Frýdl, Martin Čapek a.k.a Onýs, Bečvi, má maličkost a pár pro Vápno naprosto neprospěšných zevláků.

Vápenka je ilegál, pokoušel jsi se někdy zlegalizovat tenhle spot?
Zatím jsem se o to nikdy nepokusil. Nezdálo se mi to zas tak důležité a nechtěl jsem aby se o tom oficialně vědělo. Nejspíš tento pozemek patří vedlejší obci a zlegalizování by určitě nesla různá bezpečnostní opatření a bezpochyby i zveřejnění mezi místní obyvatele. Nechce se mi prostě jezdit na Vápno a po různých lidech tam opravovat skoky, které poničí. Práce tam máme dost i bez nich. Jsem rád, že o Vápně ví co nejméně obyvatel Milevska.

Vápno, ta hlína mě dostává, řekni k ní něco (původ, vlastnosti...)...
Údajně se na tuto lokalitu naváželo vápno k uskladnění a pozdějšímu zaprašování okolních polí. Dnes už je vyhašené a doufám, že i neškodné. Z vápna většinou stavíme základy skoků a na povrch používáme hlínu, která postupem času za trvalých dešťů stekla na Vápenku z pole, které je nad ním a s vápnem se smíchala. Je to geniální materiál bez kamení ze kterého se perfektně staví a po konečné úpravě skoků, bez větších zásahů dokonale drží po celou sezonu. Výborně saje vodu, takže i po několikahodinovém dešti se dá do několika minut jezdit. Jako své výhody má i svou nevýhodu. Po zimě, když roztává sníh nasaje vodu takovým způsobem, že to značná část skoku nevydrží a spadne. Dlouho pak trvá než materiál vyschne a můžeme začít Vápenku znovu připravovat na další sezonu. Proto se u nás začíná jezdit o něco déle než v jiných lokalitách.

Počet lajn a skoků?
Vápenka momentálně čítá dvě férový lajny. Ta větší o 4 skokách od 5,5 metru do něco málo přes 6 m. Ta menší, která je hned vedle ní má 5 skoků od asi 3m do 4,5m a poslední jsou 2 transfery. Pak tam máme 2 samostatné skoky na učení,ten jeden má necelých 5m a ten druhý něco kolem 4m, vedle který jsou ještě 2 skoky za sebou. Na tomto centrálu se dají docela slušně kombinovat transfery.

Kdo ze známých tváří se pravidelně u vás objevuje?
Občas se tam objeví třeba Marošák, Frky, Maňas, Frenk, Pankáč, Jičíňáci atd. Nevím nejsem tam pořád.

Kdo to u vás nejvíc zabil a jaký nejhustší trik se ti vybavuje (včetně svých)?
V loni si tam docela slušně zajezdil Cahin a Dudo od kterého tam padl duble bič na poslednim velkym. Onýs dělá krásný 360 table na velkejch, Bery beko bič. Já asi 360 table tu x-up tu no foot. Jinak nic zvláštního se u nás neděje.

Současná podoba už stojí nějaký ten pátek, plánuješ nějaký změny, nový lajny, vychytávky dle posledních trendů?
Máš pravdu. Současná podoba už bude pomalu slavit 2 roky, tak už je na čase velká změna. Pracujeme na tom a výstavba by měla začít co nevidět. Nová lajna by se měla skládat z transferů, klopenek, muld, technických skoků, dropu, kravského dirtu a rakve, jako premii.

Kde bereš inspiraci při vymýšlení nových skoků?
Jelikož stavíme růčo tak se snažíme nový lajny najít tam kde je dostatek materialu, aby to dalo co nejméně práce. Letos máme přislíbenou těžkou techniku, tak snad tam projede a postavíme něco techničtějšího a hodně zábavnýho. Když ne tak zůstanem jenom u lopaty.Už trochu pokukujem po nových trendech, tak jsem sám zvědav jak se nám to podaří.

Vápenka není malá, udržovat všechno v chodu, to jsou stovky hodin práce s lopatou. Co tě motivuje k údržbě současných a ke kopání nových lajn?
Samozřejmě chceme jezdit na kvalitních a dobře šejplých skocích. Chceme aby to dobře vypadalo, fungovalo a měli jsme z toho dobrý pocit, proto tomu obětujeme spoustu času a nikdy se nestalo, že by jsme toho někdy litovali. Nové skoky stavíme asi jako každý, protože to staré tě vždy někdy omrzí a potřebuješ něco nového, aby ses v tom sportu mohl dál vyvíjet a nikdy se na svém spotu nenudil.

O Milevsku kolují hotový legendy, jak je to monstrózní a kdesi cosi. Hodně lidí má z Vápna strach. Co si o tom myslíš?
Upřímně se vůbec nedivím tomu, že se o ní vypraví hotový legendy. Přeci jenom to hodně dlouho byl jediný pořádný spot v Čechách. Takhle velký skoky viděli v té době lidi akorát v časákách, na videu, nebo když se zajeli podívat na Masters do Kolína n Rýnem z kterých jsem čerpal inspiraci, když jsem na nich byl poprvé. Dost mě to tenkrát vzalo, tak jsme museli postavit něco podobného a trochu to tady posunout někam dál. Dneska už mi to určitě nepřijde tak monstrózní, ta lajna vypadá takřka pořád stejně a vzbuzuje velkej respekt, ale ve skutečnosti je dost lehká. Stačí si to jenom zkusit a každý, kdo umí slušně skákat, by to měl zvládnout.

Kdy se nejvíc staví?
Nejvíc stavíme po zimě, jakmile roztaje sníh a přestane mrznout, tak asi 3 týdny potom, když vápno začíná pomalu vysychat a to tak do června. V létě už se věnujeme převážně ježdění.

Největší slabina Vápenky?
Asi po zimě, když značná část skoků popadá, steče a musíme to celé stavět znovu. Nebo při prvních mrazech se už nedá jezdit protože se na povrchu udržuje voda, která když se smíchá s vápnem, tak utvoří klouzavou vrstvu na které se jezdí asi jako na ledě.

Co udělat contest, přemýšlel jsi někdy o tom?
Začínám nad tím přemýšlet, ale nechci nic slibovat. Samozřejmě by se Vápno muselo zlegalizovat.

Plány do budoucna?
Na prvním místě je to určitě nová lajna a možná časem i ten contest.

Audemars Piguet Replica Watches


Tento článek byl zobrazen již x



  ENGLISH
Vyberte si design:

Login :
Jméno:
Heslo:
Registrace


Na chatu
nikdo není.

Kouříte?
Ano sirka 4186
Ne sirka 3592
Příležitostně sirka 3363

Chystáte se na Horsefeathers Garden od Dirt?
Určitě! To si nenechám ujít! sirka 4364
Ne sirka 3598
Ještě nevím sirka 3889

Starší ankety

Vyhledávání


Nejvíce diskutované
Tento měsíc
Minulý měsíc
Celkově
1.Monkey Bik..
sirka
  123 x

2.Dirtbiker!..
sirka
  75 x

3.MČR street..
sirka
  59 x

4.Dirtbiker?!?
sirka
  46 x

5.Nokia Extr..
sirka
  46 x


Nej... sekce
Tento měsíc
Minulý měsíc
Celkově

Webmasters:
Web-admin
Mosnik
Rosli
Senior Editors:
Mosnik
Hout
Editors:
Dusan
Kudr
Bernak
Dwayne Dibley

Valid XHTML 1.0!

Copyright © 2002 - 2014 [BMX-JICIN.COM]. All rights reserved.
None of the text or images from this page may be reproduced
in whole or part without written permission.
© 2004 webprovas.com